Krankzinnige oorlogen

Krankzinnige oorlogen

Wie kent ze niet? Al die kranzinnige "Interventie" oorlogen zoals in Irak, Afganistan en vroeger Vietnam en Korea?

Vaak is het argument van deze oorlogen de strijd tegen dictators of fundamentalisme. En vaak ook nog onderhuids politieke doelen.

Hoe goed deze argumenten ook lijken, de realiteit leert ons dat deze doelen zelden worden gehaald en het desbetreffende land voor jaren terechtkomt in armoe, geweld en instabiliteit. Het werkt dus niet blijkbaar.

Onze machtige wapens komen vrijheid en democratie brengen

Het is helemaal niet logisch dat dit gaat werken. De landen waar wij binnenvallen hebben vaak geen enkel idee wat dit inhoud.

Wat wij verstaan onder vrijheid en democratie is iets wat zich in het westen als gedachtegoed heeft ontwikkeld over een periode van honderden jaren. Het zou vreemd zijn als de landen waar dit niet is gebeurd ineens konden begrijpen wat dat inhield.

Wat er in feite gebeurt is dat de bevolking zich zal gaan scharen achter de huidige machtshebbers. Zij hebben de media in hun bezit en zullen elke gebeurtenis (desnoods verzonnen) aangrijpen om de bevolking te winnen.

Vergeet vooral niet dat in een oorlog dingen stuk gaan en mensen dood gaan. Het welbekende beeld dat  dankzij onze technologie met chirurgische precisie geen mensen dood gaan is een sprookje, soldaten schieten om te raken.

Primair doel van een oorlog is geweld. Door geweld gaan mensen dood.

Embargo een betere oplossing?

Niet echt. De huidige machtshebbers zullen er geen hap minder om eten en geen slok minder om drinken.

Het echte slachtoffer is de bevolking. Zij zullen worden geconfronteerd met tekorten en hier onder lijden.

Dit zal ook weer tot gevolg hebben dat een groot deel van de bevolking zich achter de machtshebbers zal scharen en dus op die manier de weg naar een oplossing langer zal maken.

De machtshebbers zelf zullen zich in weinig gevallen veel aantrekken van het embargo. Zij gaan door tot het bittere einde. En dat kan heel lang duren op deze manier.

Zijn er dan nog wel oplossingen?

Je kan in alle gevallen zeggen dat als de bevolking doorkrijgt dat hun huidige situatie niet de norm maar het probleem is dingen een stuk sneller zullen gaan veranderen.

Of het dan zin heeft die opstand te steunen blijft de vraag. Wat in ieder geval belangrijk is is dat die bevolking toegang krijgt tot de ideeën en werking van de vrijheid. Daarvoor moeten wij als westen openstaan.

Een prima oplossing is de grenzen openhouden. Handel en contacten zijn een prima pad waarlangs deze ideeën een weg kunnen vinden naar dat land.

Oorlog als zelfverdediging

Op het moment dat wij aangevallen worden is oorlog gerechtvaardigd. Het is zelfverdediging en dat is geen punt.

Immers, de oorlog is dan niet onze eigen keus geweest.

Over de site

© 2013. Op deze site rust copyright met een expliciete toestemming tot hergebruik. Contact via e-mail is mogelijk.

Een sitemap is hier te vinden.

Disclaimer is hier te vinden.

Waarom deze site?

Deze site wil iedereen een kijkje geven in de libertarische denkwijze.

Wij zijn van mening dat alleen een rotsvast geloof in de vrijheid onze wereld in de toekomst zeker, veilig en welvarend kan houden.

Zegt het voort!

Laat iedereen weten dat deze site bestaat. Niemand hoeft zich te schamen als hij of zij uiteindelijk voor de vrijheid kiest!