Vrije markt

De vrije markt, wat is dat?

Om uit te leggen wat een vrije markt is wordt vaak de tegenstelling gebruikt tussen een 100% vrije markt en een economie die 100% in staatsbezit is.

In het laatste geval bepaalt de regering volledig wat er geproduceert wordt, wanneer er geproduceerd wordt en door wie.

Er zijn een aantal landen die dat gedaan hebben of nu nog zo doen. Het resultaat is in alle gevallen matig, met vele lege winkels door de tekorten, producten van matige kwaliteit of producten die niemand nodig heeft.

Dit heeft een oorzaak: Er zijn in onze huidige maatschappij honderden miljoenen producten. Wat bepaalt of een product gemaakt word is de vraag ernaar.  Die vraag wordt gesteld door het koopgedrag van mensen.

Voorbeeld: Er zijn zes smaken yoghurt. Deze komen alle zes naast elkaar in de winkel. Echter, na verloop van tijd blijkt dat een van de smaken meer verkoopt dan de andere en een andere smaak niet goed verkoopt.

De bijna directe reactie van de fabrikant is om er een uit de markt te nemen en er een bij te doen met een smaak die lijkt op de succesvolle.

De interactie tussen fabrikant en consument is dus dynamisch. En dit spel speelt zich dagelijks af met miljoenen producten over de wereld. Bij elkaar levert dit zeer veel informatie op die verspreid aanwezig is.

En hier gaat het fout bij de staatsgeleide economie. Het is onmogelijk voor de planners om al die informatie (voorkeuren en prijzen) te verzamelen of te bevatten. Dat betekent dat er een hoop dingen gepland worden die niet aansluiten bij de behoefte van de markt, hetzij in beschikbaarheid, hetzij in prijs hetzij in kwaliteit.

 

Wat zijn de gevaren van een vrije markt?

Op het moment dat de vrije markt met rust wordt gelaten gaat alles goed, er ontstaat een evenwicht.

Dat evenwicht wordt verstoord op het moment dat de politiek de markt probeert te beinvloeden. Vaak gaat dat met subsidies of overheidssteun. Vaak denkt de politiek dat met het doen van enorme subsidies (vaak met geleend geld..) een crisis kan worden bezweerd.

Deze beslissingen volgen de politieke wensen, en hebben vaak weinig te maken met de behoefte van de markt zelf. Dat leidt ertoe dat delen van de economie het beter gaan doen dan ze in feite zouden moeten doen en andere delen het slechter zullen gaan doen.

Uiteindelijk wordt de scheefgroei te groot en zal er een crisis ontstaan welke in feite een correctie van de scheefgroei is.

Grote bedrijven en de overheid

Hier gaat het vaak goed fout. Aangezien er veel valt te halen bij een grote, machtige overheid zullen bedrijven daar ook voor gaan lobbyen.

Echter, dit kost geld en het zijn daarom ook vaak de grotere bedrijven die dat doen. Dit betekent dat zij uiteindelijk er ook de vruchten van gaan plukken en niet de kleinere bedrijven.

Het wordt veel erger als er gelobbyd wordt voor specifieke regelgeving die vaak dermate complex is dat de grote bedrijven er wel nog aan kunnen voldoen, maar de kleine niet meer.

Het geheel leidt tot een overmatige macht voor de grote bedrijven en de afbraak voor de kleinere bedrijven.

Dit is zeker niet in uw belang. U krijgt minder keuze en duurdere producten, niet zozeer door de monopoliemacht die zo ontstaat, maar in ieder geval doordat lobbyen geld kost en dat wordt gewoon in de prijs van het product verrekend.

Over de site

© 2013. Op deze site rust copyright met een expliciete toestemming tot hergebruik. Contact via e-mail is mogelijk.

Een sitemap is hier te vinden.

Disclaimer is hier te vinden.

Waarom deze site?

Deze site wil iedereen een kijkje geven in de libertarische denkwijze.

Wij zijn van mening dat alleen een rotsvast geloof in de vrijheid onze wereld in de toekomst zeker, veilig en welvarend kan houden.

Zegt het voort!

Laat iedereen weten dat deze site bestaat. Niemand hoeft zich te schamen als hij of zij uiteindelijk voor de vrijheid kiest!